05 януари 2023

"Бягство Призори" (Демо) от Джейсън Дарк (електронна книга-игра)

 


Когато в края на 2020 година авторът представи демото „Бягство призори”, стана ясно, че се задава нещо ново за книгите-игри, а именно първите електронни такива. Да, досега имаше и дигитализирани стари книги-игри в pdf формат, които вършеха страхотна работа, когато самозабравили се търговци продаваха книжните им варианти на безбожни цени, но все още нямаше специално създадени в epub формат, готови за разпространение онлайн. И аз като повечето фенове на жанра имах емоционална привързаност към хартията и подходих с недоверие към идеята за електронни книги-игри. Докато не инсталирах на телефона си приложение за четене на такъв формат и не започнах това демо. Веднага ме грабнаха хубаво изглеждащият текстови файл и автоматизираните препратки. Представям си колко по-добре биха изглеждали на електронен четец...

Но нека кажа няколко думи и за самото произведение!
През 2020 година участвах в онлайн изиграването му в twitch канала на kartacha. Там в рамките на 3 часа успяхме да се преборим с него и да стигнем по две разклонения до щастлив финал. Ако имате интерес, цялото разиграване може да изгледате тук: https://www.youtube.com/watch?v=pgZPzFpymfk

И така, през 2022 година Джейсън Дарк пусна в продажба е-книгата-игра „Мината на орките”, но за да се потопя по-добре в атмосферата на неговия фентъзи свят, реших първо да си припомня демото на „Мемоарите на краля”.

 

Още в началото имаме загатване, че тази електронна книга-игра ще може да се играе от няколко човека, по образеца на английската поредица „Кървав меч”. Тук имаме „отключени” само двама от персонажите, но заявката е в пълната книга да бъдат цели шест! Историята започва с това как крал Родерик, вече към края на своя славен живот, е поверил на теб, читателю, задачата да му помогнеш с написването на неговите мемоари. Започваме от самото начало, когато той, заедно със своя верен телохранител джуджето Кирби Могъщия, решават да избягат от замъка, за да се отдадат на приключенстване. Младият принц желае първо да опознае кралството си, а едва след това да поеме управлението му. Неговият баща, кралят, не би го позволил, затова същинската задача е да се измъкнат незабелязано. 

Всеки, който познава Джейсън Дарк, знае за неговото силно влечение към ролевите игри. Това се усеща от всеки ред на книгата. Много често чуваме авторовият глас (дори буквално, ако сме гледали или участвали в игрови сесии, в които той е Dungeon Master-а). Има характерните за него бъзици и коментари, които са пренесени текста. Вероятно не всеки ще ги хареса, защото са нещо по-нетипично за повечето книги-игри, които се очаква да бъдат по-изчистени от такива неща, но на други ще им допадне.

 

Механиките на играта са класически за фентъзи: способности, предмети, умения и допълнителни показатели. Проверките се извършват чрез хвърлянето на три зара по подобие на тези в Битки Безброй – резултатът трябва да е по-малък или равен на способността, която проверяваме. Всъщност, това също така е практика и в ролевите игри, но за удобство тук се използват широкоразпространените шестстенни зарове. Имаме и няколко молитви, които по наша преценка може да използваме в по-важни и напечени ситуации, за да улесним проверката.

Измъкването от замъка може да се осъществи по няколко маршрута, действието се развива бързо и динамично. Обичате епично фентъзи? Пробвайте това демо – напълно безплатно е!

 

Линк за безплатно сваляне в biblio.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.