12 май 2023

Death Rally (Classic) - компютърна игра

 

През 1996 година Apogee Software пускат за MS-DOS Death Rally, която бързо става хит. Тази top-down състезателна, но същевременно и бойна игра, има проста и завладяваща концепция: ти си пилот започващ с възможно най-евтината и бавна кола, който трябва да стигне до върховете на класацията и постепенно да подобрява машините си и да ги сменя с по-мощни. Крайната цел, разбира се, е да станеш шампион на смъртоносното рали!

Death Rally предлага шест коли, като на всяка от тях могат да се ъпгрейдват до различна степен три неща: двигател, гуми и броня. Двигателят спомага колата да се движи по-бързо, с хубави гуми се управлява по-лесно, а с добра броня се понасят по-малко щети по време на надпреварата. Колкото по-скъпо е возилото, толкова повече ще струва поправката на повредената кола, така че инвестирането в броня на макс е повече от желателно. Всички тези дейности се извършват в The Shop.


На подземния пазар (The Underground Market) може да си купите специални придобивки като мини, бодли, ракетно гориво и саботаж срещу противник, а по време на състезанията се стараете да събирате ускорители, пари и гаечни ключове, отстраняващи в малка степен щетите понесени в текущата надпревара. Преди да стартирате играта, има възможност за избиране на режим без оръжия, който прави преживяването и фокусът по-различни. 

Състезанията са интензивни и драматични, а всяко премигване или разсейване могат да ви костват по-предна позиция и да ви донесат по-малко спечелени пари. Начините да спечелите малко екстра кеш са следните: да постигнете няколко поредни победи или да изпълните някоя произволна мисия, която ви се задава преди конкретното състезание. Възможно е едра клечка да ви посочи кой от участниците да не завърши състезанието или пък наркодилър да ви накара да вземете дрогата и да финиширате първи. Други приятни бонуси следват, когато отстраните възможно най-много противници или завършите с минимални щети пръв.

В заключение, Death Rally е колкото натоварваща, толкова и разтоварваща игра, в която на почит са рефлексите и бързата мисъл. Прекрасно разнообразие между тежките стратегии и мисловни игри е от време на време да си пускате по някое състезание в опит да продължите да се изкачвате до върха на класирането, където ви чака легендарния Duke Nukem!

Линк към играта в Steam (безплатна)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.