27 ноември 2018

New Star Soccer 3 – компютърна игра



Ако сте фенове на поредицата Fifa и футболните мениджъри, тази игра би ви допаднала! Създателят ѝ Саймън Рийд споделя, че е имал желанието да играе футболен симулатор, в който действително да се преживяват възходите и паденията на професионалния състезател. Като конкретни вдъхновения посочва „Footballer Of The Year” (на Gremlin) и „Championship Manager” (на SI Games). Основната част е писана на Visual C+++, а мач енджина на Blitz Basic. NSS3 стои някъде по средата на хронологичната последователност (излиза около 2005 година) – има както първа и втора част, така и четвърта, пета и т.н. При мен се получи нещо като при Heroes 3 – знам, че има по-нови и с по-красива графика (от 2D е станала 3D), но на мен ми допада тази.

 


Нека обърнем внимание и на самия геймплей: влизате в ролята на млад футболист роден през 1988 г. (тогава на 17) и трябва да изкарате проби в някой отбор. Според това на какъв пост сте избрали да играете, ви подлагат на различни тестове. Ако се справите добре (зависи на каква трудност сте избрали да играете), ви предлагат договор. Самите изпитания служат още и за да се определят оценките на основните показатели. С течение на времето те се подобряват или влошават – между мачовете може да тренирате (стига да имате достатъчно енергия), а когато се контузите, губите от тези точки.
 




Всяко начало е трудно и тук това важи с пълна сила (особено ако сте избрали да играете на най-високата трудност). След като подпишете договора е много тежко с началните си показатели да станете титуляр и най-доброто, на което може да се надявате, е да влизате като резерва в последните минути на мача. Тук създателят предвидливо е въвел опцията да увеличите скоростта, за да може времето до влизането на терена да мине по-бързо. Начинът на игра е като при Fifa с разликата, че понеже управлявате само вашият играч, има и бутон „Calling”. С него сигнализирате на съотборниците, че искате да ви подадат топката. Ако отношенията ви с тях не са добри, това най-често няма да се случва. В тази игра личните взаимоотношения са много важни. Освен със съотборниците, имате такива с треньор, фенове, семейство, приятели, медии, спонсори и... приятелка. Ниските нива на тези показатели ще доведат и до намаляване на футболните ви умения по време на мач. Не се ли разбирате с треньора... досещате се – ще седите на резервната скамейка! Когато самочувствието ви е спаднало, защото сте играли лошо или не сте титуляр, винаги може да отидете и да пиете по едно. Прекалите ли обаче, ще се алкохолизирате, след което медиите ще научат и положението ви ще стане още по-тежко. Със спечелените пари бихте могли да си купувате всякакви вещи... дори състезателен кон! Има възможност за посещения в казино, където да играете на рулетка, блек джек и други игри на късмета.




След като вече станете добър и богат футболист (с висока заплата и крупни спонсори), ще може да правите скъпи подаръци на хората около вас и така да компенсирате неприятните моменти,  както когато отказвате да гледате кучето на някой близък, защото предпочитате да изразходвате енергията си за тренировка...

По време на летния и зимния трансферен прозорец ще получавате оферти от отбори и първенства, които отговарят на моментната ви класа. Ако не сте доволни от нещо в сегашния си клуб, бихте могли и сами да поискате да бъдете продаден, което разбира се, ще намали обичта на феновете към вас.



Няма да описвам всички възможности, които предлага това малко бижу, а ще ви препоръчам сами да пробвате и да ги откриете. Ако си падате по ретро игри, не вярвам да пропуснете NSS3! Както беше написал един потребител за нея в интернет, това е като да отидеш на бар и да се прибереш вкъщи с някое прилично изглеждащо момиче – със сигурност има и по-хубави от нея, но то може да се окаже точното за теб...

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.