17 август 2021

"Демоните в NBA" от Майкъл Майндкрайм (книга-игра)



Първата спортна книга-игра в България и трета изобщо от автора. Този път Суперагентът е върнат в миналото, за да стане шампион на баскетболната асоциация с новосъздаден отбор от несъществуващ досега град. Фантастичният елемент е застъпен с този времеви парадокс, за да може спортната тематика да бъде вплетена в сюжетната линия на главния герой.

 

Самата книга не е особено трудна и успях да я мина успешно от първия път. Прекарах приятни часове с нея и успях да изпитам тръпката от едно време, когато всяка нова книга-игра беше празник за онова отегчено от училището дете на 90-те години...

 

Какво ми хареса:

 

+ Много добре направена икономическа/мениджърска част на играта, с която книгата стартира. За мен това беше най-силната и увлекателна част от играта.

 

+ Баскетболът в NBA беше много популярен в България през онзи период и спомените за предаването по БНТ с водещи Методи Манченко и Камен Алипиев се завърнаха с пълна сила. Спрях да следя NBA отблизо някъде през новото хилядолетие и познанията за него си останаха от периода на 90-те...

 

+ Добре са обяснени основните тактики в баскетола и имаше немалко тактически и логически избори базирани на правилата на играта. Показателите на играчите и отбора ти също оказваха влияние в някои моменти.

 

Какво не ми хареса:

 

- Тестовете свързани с отборите и играчите (данни от 1993 година), отдавна вече не са актуални. Вероятно за най-големите фенове на играта по онова време са били нещо страхотно, но за лаиците са били кошмар и тогава. С цел да си направя играта интересна, просто хвърлях зар, за да определя с какъв резултат минавам през тях. В плейофната фаза имаше и въпроси свързани с информация, която преди това си имал възможност да прочетеш. Това ми допадна значително повече – по-приемливо е да запаметиш няколко факта и да отговориш сполучливо на въпросите.

 

- Играта няма потенциал за повече от 1-2 преигравания, защото още при първото ще си наясно кои специалности са най-добри. Дори да използваш предложения от автора метод за определяне на специалностите чрез зар, остарелите тестове и само двата налични списъка с играчи за привличане ще омръзнат бързо. Може би единствено гоненето на по-убедителни победи в мачовете е някакво по-интересно предизвикателство.

 

В заключение, „Демоните в NBA” си има достойнствата и е задължителна за всеки баскетболен и спортен фен. Майкъл Майндкрайм поставя добро начало на хартиените спортни симулатори в много удачен за целта период...

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.