24 май 2022

Fighting Fantasy Legends - компютърна игра / мобилно приложение


 

Не съм от хората, които губят часове, дни и седмици в играене на новите бляскави игри с реалистична графика. Все още си пускам емулатори с игри от детството или класиките от юношеските години, когато да имаш собствен компютър вкъщи все още не беше даденост. Спокойно мога да се самоопределя като ретро геймър, като тук се причислява и неугасващият интерес към офлайн соло гейминга, или по-просто казано: книгите-игри. Понякога тези два вида пренасяния в други светове могат да се обединят, и тогава на бял свят се появяват игри като Fighting Fantasy Legends. Студиото Nomad Games е пресъздало света на Битки Безброй на компютър, под формата на настолна игра. Сигурна комбинация, която ще ме отдели от света за неопределено време.



Стандартно, започваме с избор на герой, показатели и умение. Твоят приключенец може да бъде варварин, джудже или елф. Навлизаме в един отворен свят, в който може да обикаляме, да изпълняваме мисии в различна последователност, да трупаме опит, предмети и пари. Когато играеш за първи път и всичко ти е неизвестно, атмосферата на Битки Безброй се усеща с пълна сила. Просто обикаляш напред-назад, наляво-надясно, докато разбереш тънкостите на играта и наредиш пъзела малко по малко. 


 

Концепцията е страхотна: компютъризирана настолна игра с карти и случайни събития. Дори да минеш по един и същи път (което се налага многократно), ще ти се случат различни неща. Най-вълнуващата за мен част, бяха битките. Предимството на дигитализираните хартиени игри е, че използването на зарове е автоматизирано. Звуците от хвърлянето им, както и от размяната на удари, допринасят допълнително за потапянето в атмосферата. Героят трупа опит, вдига нива, с което става и по-силен. Няма как да минем и без класическите за тази поредица проверки на показателите Умение и Късмет. И като при всяко уважаващо себе си RPG, имаме възможността да станем по-силни, преди да се изправим срещу поредния по-труден съперник.



Да кажем няколко думи и за текста. Тук той е сведен само до описания на ситуации и е точно толкова, колкото трябва да бъде. Дългите текстове в подобни игри са леко затормозяващи и развалящи цялостното удоволствие. Нека оставим многото четене при книгите, където то е много по-приятно и не толкова натоварващо очите.


В крайна сметка, ако сте носталгици и обичате подобен вид приключения, пробвайте тази игра!


Линк към Steam

Линк към Google Play 


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.