17 юни 2023

"Хищен инстинкт" от Сим Николов (електронна книга-игра)

 

Кой не знае Сим Николов, кой не е чувал за него? Един от най-противоречивите автори от Старата вълна книги-игри, към когото децата на 90-те не могат да останат безразлични: или го харесваш, или не.

Роден в Севлиево, израства в Казанлък, но най-известният факт за него е, че е брат на Любомир Николов. Едно от нещата, по които си приличат е, че и двамата са учили за инженери в Русия (тогава Съветския съюз), но избират да тръгнат по пътя на писането.

Всеки, който се разрови да провери колко книги-игри е написал Сим (всичките без псевдоним), ще попадне на числото 14. Да, но това не е съвсем вярно. Толкова са издадените такива на хартия, но има и една петнадесета, която така и не вижда бял свят под такава форма. Това се промени през 2023 година, благодарение на онлайн издателството Dungeon-Factory.NET. Но как се стигна до там?

Някъде в края на 90-те години, Николов-старши (да, той е по-голям на години от Колин) изпълнява възложената му поръчка от ИК МЕГА да напише книга-игра с предварително зададени брой епизоди, система и стил. Той го прави, но в последствие се опитват да му наложат още едно условие – да смени вече известното на всички име Сим Николов и да използва псевдоним. Той отказва да се подложи на този по негови думи „Възродителен процес”, след което връща парите и запазва ръкописа за себе си.

Повече от 20 години по-късно, той с радост се отзовава на идеята книгата да бъде трансформирана в ePub формат, за да достигне напълно безплатно до вече порасналите читатели, за които първоначално е била предназначена. Все пак никога не е късно за една поучителна история, нали така?

Главният герой на историята е Джак Рийд – беден студент по биоинженерство в Колежа по технически и приложни науки към Държавния университет на Аризона. Живее в наследеното от баща си ранчо „Южен плод”, намиращо се на около четиридесет и пет минути с кола от мегаполиса Финикс. За пред хората изкарва парите си чрез отглеждане на цветя, с които зарежда цветарския магазин на Анджела, но той пази една голяма тайна – след като продължава делото на родителя си, успява да извлече злато от земята, чрез отглеждането на специален вид растения. Бъдещето изглежда светло, докато не оглупява и се увлича по най-красивото момиче в университета – Ивон…

Вероятно и сами може да се досетите какво ще последва, но в общи линии основният враг на Джак в играта е Бари Греъм и неговата банда. Той е глезеното синче на съдия Греъм, на когото винаги му се разминава. Останалите му главорези носят звучните прякори Русолявия, Бръснатия и Бияча. Дали по този начин Сим е искал да изрази негативното си отношение към Прехода в България и неговите криминални герои – може само да предполагаме.

Не стига, че трябва да се справи с четиримата непрокопсаници, ами на хоризонта се появява и втори играч, надушил златото му – Черния рокер. Добре, че „бедният” студент все пак намира съюзник в неравната борба срещу хищния инстинкт – неговата приятелка Тина, която не крие симпатиите си към него. Макар и първоначално пренебрегната заради Ивон, тя не се отказва от Джак и е готова да докаже лоялността си към него.

Очаквано, за играта няма какво много да се каже. Има стандартните за Сим фиктивни избори, внезапна смърт и продължаване на случайни епизоди. Историята е леко наивна, и сякаш вдъхновена от модерните по онова време американски екшън филми, нахлули с пълна сила след промените в България. На това може да се погледне и като нещо положително, защото предизвиква носталгия по едно незабравимо детство.

Лично за мен, това е най-добрата книга-игра, която съм чел от Сим. В текста нямаше прекалено много нелепици, като във фентъзи творенията му, а историята беше сравнително интересна, като след средата ѝ екшънът и динамиката взеха превес.

Ако искате да прочетете последната, навярно във всяко отношение, книга-игра на Сим Николов, може да я свалите безплатно след регистрация оттук: "Хищен инстинкт" в сайта Biblio.bg

Без значение дали го харесвате, или не, той заслужава тази последна чест!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.