31 юли 2022

"Нощта на Върколака" от Колин Уолъмбъри (книга-игра)


 

Годината е 1994, а под псевдонима Колин Уолъмбъри е издадена книгата-игра "Нощта на Върколака". Както винаги, очакванията за хубава история се оправдават: предложено ни е мрачно фентъзи със страхотна зимна атмосфера.

Главният герой е благородник, който мистериозно е призован заедно с останалите мъже в кралството от своя владетел, който лично се появява на балкона, си за да съобщи, че над него тегне проклятие и точно тази нощ ще дойде върколак, който да го погуби. Обещава онзи, който успее да донесе главата на звяра, да стане негов съветник и наследник на трона. 

За съжаление или не, повечето книги на Любомир Николов имат сходни предимства и недостатъци. На всеки е ясно, че го очаква поредната приказна история, която е написана по майсторски начин. Проблемът тук отново е игровата част. Този път, за да няма толкова много внезапна смърт, авторът е въвел "втори шанс" за читателя: хвърляне на зар и възможност да му се размине, след като се е отклонил от верния път. Отново липсват кодови думи, поради което проверките стават чрез питане за притежание на даден предмет. Пропускът е, че при едно от разклоненията не се стига изобщо до вземане на нещо, а направо е предоставен изборът от предмети, които да бъдат използвани. Друг път разклоненията се сливат така, че четейки текста за първи път, се питаш какви са тези същества, които се споменават. Има ги и досадните нравоучения на Любомир Николов, които вероятно са подходящи за млада аудитория, но ние отдавна не сме такава. Вече не ни се струва нормално винаги да се върши добро и да се пощадяват враговете, нали така?

И все пак, прочетете тази леко зловеща история - хубаво е да знаем откъде е тръгнал жанра!

Линк към gamebook.bg (след регистрация): ТУК

Линк за безплатно сваляне (след регистрация): ТУК

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.