06 февруари 2023

"Гримоар" от Колин Уолъмбъри (книга-игра)



Ако попитате някой стар фен на жанра коя е любимата му книга-игра на Любомир Николов, има много голяма вероятност да получите отговор гласящ „Гримоар”. Книгата е издадена през 1998 година от издателство МЕГА, но преди това е пусната на части в няколко броя на списание Мегаигра. Произведението е силно повлияно от Лъвкрафт и това се усеща от всеки ред.

Главният герой е отегчен младеж на име Тони, който работи в антикварната книжарница на господин Робинсън, намираща се в планинския град Роквил. Един ден те се сдобиват с отдавна изгубената зловеща книга „Некрономикон”, последно принадлежала на местния контрабандист Хърман Будигър. В тази епична борба между доброто и злото, Тони трябва да избере дали да застане на страната на Макс Будигър, подлият и отмъстителен син на мафиота, или да подкрепи трапера Бонанза Джо, някогашен домашен прислужник на семейството, в чиито вени тече индианска кръв.


Какво ми хареса:

+ Всикокачествена литература и завладяваща история. За съжаление не ми е попадала през 90-те, тогава щеше да ме впечатли и изплаши значително повече.

 + Колин ни оставя сами да изберем кого да подкрепим – дали да откраднем „Некрономикон” и да го продадем за солидна сума пари на Будигър младши (понастоящем вече около 90 годишен) или пък да тръгнем след Бонанза Джо, който е решен на всичко, за да спре своя враг от детството.

 + В книгата е поместен въздълъг разказ, проследяващ историята на Бонанза Джо, известен преди това и като Джо Индианеца. Обемът му представлява навярно половината от цялата книга-игра, но е много майсторски написан в съавторство с Грег Гатлинг, и подсилва допълнително злокобната атмосфера.

 
Какво не ми хареса:

- Поредната книга-игра от Любомир Николов без дневник, показатели или каквото и да било друго.

- Наличието на фиктивни избори, целящи да създадат илюзия за по-голяма разклоненост.

- Прекалена нужда от късмет – в няколко ключови момента нещата се решаваха от сляпа интуиция и преминаване на произволен епизод.

 
Силата на „Гримоар” е в писателското изпълнение на Любомир Николов, но ако не харесвате хорър и много текст без сериозна игра, най-вероятно е по-добре да пропуснете произведението. В случай, че си падате по поне едно от двете споменати по-горе неща, пристъпете в света на демонологията и черната магия!


Линк към сайта gamebook.bg (след регистрация): ТУК

Линк за сваляне (след регистрация): ТУК

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.