12 март 2023

Spooky's Jump Scare Mansion - компютърна игра

 


„Можеш ли да оцелееш след 1000 стаи хубавичък ужас? Или ще се пречупиш, когато милото започне да избледнява и ти бягаш, за да се спасиш от неописуемо отвратителни същества, които се тресат и превиват във вътрешността на тази къща? Те ще те чакат, те ще жадуват срещата с теб.”

Тази стряскаща игра е дело на Lag Studios и е пусната в Steam за първи път през 2014 година. Действието на играта се развива в 1000-те стаи на имението на Спуки и целта е да се премине през ужасите дебнещи в тях.


„Откакто се помниш, легендите гласят, че изоставеното имение на хълма покрива града с одеяло от тъмнина. За историята на къщата не се знае почти нищо и дори най-възрастните жители на града не си спомнят за произхода му. Бидейки жаден за история ентусиаст, ти изкачваш планината, за да посетиш имението, надявайки се да хвърлиш някаква светлина върху предисторията на тази ронеща се крепост от мрак.”


Играта е 3D от първо лице със стандартните бутони за управление, като по-специфичното е, че с Шифт се тича (има индикатор за издръжливост), а с Е се отварят врати и четат бележки. По-нататък играчът се сдобива с брадва, която се използва чрез натискане на левия бутон на мишката, но това също изразходва издръжливост.



Началото е лесно и въвеждащо в атмосферата, но изненадващото изскачане на картонени призраци от стените стряска доста успешно. Местата за запазване на прогреса стават все по-нарядко, което прави умирането по средата на по-горните нива мъчително. Чудовищата са различни, със своите специфики, и ако човек не си помага с информация в интернет, е възможно да му отнеме доста време докато разгадае сам как трябва да се справя с всяко от тях. Интересно решение на създателите е да пръснат из нивата аркадни автомати, с които може да се разсееш от основната мисия със странични малки игри, в които Спуки е главният герой.



А кой/какво всъщност е Спуки? Това е малък женски, блуждаещ призрак, който те съпътства през цялото време и те „поощрява” за направения прогрес. След като победиш финалния бос, Спуки разкрива за какво е било всичко и каква е била целта му. Има известен съспенс и туист, който лично на мен ми допадна.

Ако ви харесва да се стряскате от ретро графика с крийпи ретро музика, пробвайте играта в
Steam – безплатна е!

Линк към Steam


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.