30 септември 2023

"Вълча дупка" от Слави Ганев (книга-игра)

 

Слави Ганев дебютира в света на книгите-игри през 2014 година в четвърти брой на сборника „Призвание Герой”. Иначе се изявява като автор и преводач, а на мен лично ми беше известен с преводите си на пълното издание на „Дракула” от Брам Стокър, „Момичето, което обичаше Том Гордън” от Стивън Кинг и „Великият бог Пан” от Артър Макън. Всеки път, когато такава личност се пробва в писането на интерактивна литература, това засилва интересът към творбата му...

„Вълча дупка” е уникална по рода си с времевия период, за който става дума в нея: края на 30-те години. Европейската война е свършила, Цар Борис III (или Борис 3, както би казал Пената) е владетел на България, а главният герой Фоков е върколак, който скита от място на място, борейки се с природата си. Да, картите са открити от самото начало и няма никаква мистерия какво го мъчи. По време на това пълнолуние трябва да се барикадира в изоставена ловна хижа в покрайнините на село Пепелище – мястото, където би трябвало да живее негов чичо. Ще имате възможността да разкриете повече подробности за произхода му и в литературно отношение произведението е страхотно направено. Имаме интересна история, хубави диалози, в които се използват специфични за времето диалектни думи, интригуващи персонажи и... няколко часа до трансформацията.

Именно Времето е най-ценният ресурс в игровата част – почти всяко действие ви коства минимум 5 минути, и така до 600. Макар че на моменти става досадно да задраскваш по 4 квадрата, когато ти кажат, че са минали 20 минути, така се образува някакъв визуален ориентир какъв обем от времето си сте използвали и колко би ви останало за барикадиране. От тази гледна точка, това е добро решение.  

Имаме още Предмети, Пари и Кодови думи. В течение на играта пада лудо писане, което на мен лично ми допада. Макар историята да е доста праволинейна, тази ангажираност с воденето на Дневник създава нужното усещане за игра там, където литературата на пръв поглед е водеща. И ако в началото си мислите, че ще имате стандартна история за отношенията на един върколак със съвест и колоритните жители на селото, то авторът е решил да ни изненада. Ако попаднете на нужната локация, ще се сблъскате с друг вид свръхестествени същества. Няма да кажа какви, за да се натъкнете сами на тях.

И така, след като обиколите изоставената хижа, поговорите с местните и съберете достатъчно предмети, идва финалната част на приключението: барикадирането! За съжаление, на него е отделен само един епизод (или половината Дневник), и тук започва комбинирането на Предмети и Кодови думи. Остава едно усещане, че е имало как краят на „Вълча дупка” да бъде развит по-добре. Можеше да се вкара още игра в процеса на самото барикадиране, да се предоставят на играча още избори, и едва тогава да се премине на оценяването и евентуалните финали. Въпреки това, произведението си струва и се надявам някой ден да видим предисторията му, разказваща за родителите на върколака и странното сътрудничество между свещеник и имам. 

Разказът е част от сборника "Призвание Герой 4".
Може да го закупите от следните места: 

Магазинa към сайта knigi-igri.bg

Ozone.bg

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.