21 декември 2022

The Warlock of Firetop Mountain – компютърна игра


 

На 31.08.2016 гейм студиото Tin Man Games пуска в Steam настолно изглеждаща компютърна игра с едноименното заглавие на класиката от Fighting Fantasy. Макар да е текстово RPG, графиката създава усещането за 3D с въртенето на изгледите, като по този начин „раздвижва” нещата осезаемо визуално.



Историята започва с появяването на Ориана – пазителка на душите и твой “Game master”. Съобщава ти, че много са влизали в Огнената планина, за да се изправят срещу магьосника Загор. Само чрез събирането на души за нея, ще имаш на разположение още герои, които трябва да изпълняват своите лични мисии във владенията му. За някои би било интересно, че тайнствената Ориана на по-нататъшен етап от приключението разбива петата стена на персонажа ви със следните думи: "Ти може и де знаеш коя съм, но играчът ти със сигурност знае!".


 

„Стартовият пакет” от приключенци съдържа четирима такива, които имат своите специфични история, мисия и показатели. Всеки от тях предлага различна начална игра до изпълняването на първия им личен куест, след което следва логичното тръгване по петите на Загор. Дали ще се пуснете с неук варварин, който не може да използва почти никакви предмети и знания, но пък помита всичко по пътя си, или пък хитра наемничка със солидна репутация и интуиция, зависи само от вас!




Какво освен графиката различава тази игра от хартиена книга-игра? Битките: те са походови (в стил HoMM). В последните години забелязваме, че този подход е широко използван от създателите текстови RPG-та. При провеждането на такива тук, отново има значение с какъв персонаж сме в момента. Всеки има различни оръжия и атаки, като това тества адаптивността на играча и променя рязко стратегията при протичането на бойната част. Възможно е например да имате дълго копие, което да нанася щети на два квадрата пред вас. Сабя, с която да замахвате напред и наляво, друга, огледално на нея, или пък да стреляте с лък три квадрата напред и още куп други варианти...



Самата игра е трудна и ще ви коства много часове, за да разучите локациите и враговете в нея. Но дори това не ви гарантира успех, защото е направена така, че при всеки нов опит се генерират нови места на важните предмети – като магическите ключове, отварящи съкровището на злия магьосник. Изобщо, това начинание е за упорити геймъри, и ако нямате време и/или желание, изобщо не се захващайте! Има много места, на които ще „сгънете найлоните”, а трите възкресения на Ориана няма да ви стигнат. Ако пък сте от хардокор играчите, влизайте смело в планината и заровете да са ви на помощ!

Линк към Steam


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.