02 януари 2023

"Сезон на тайни" от Радослав Апостолов (книга-игра)



В своя седемнадесети брой (или първи с името „Агамор”) Списание за книги-игри ни представя една коледна история, заемаща половината му обем. Авторът ѝ Радослав Апостолов (известен ни с „Убежището” от сборника „Призвание Герой 4”) изчака цял един випуск с деца да се родят и станат първолаци, за да сътвори тези 400 епизода обвити в мистерия и тайни. Седем години по-късно, в наши ръце са съдбите на петима персонажи, които на пръв поглед не са много по-различни от нас. Имаме хора със стандартни за днешното време професии като програмист и управител на магазин от голяма чужда верига. По-интересното тук са взаимоотношенията между тях: Иван и Лена (бивша двойка) са тук със сегашните си половинки, а новата на Иван (Алекс) е някогашна най-добра приятелка на Лена, но в момента меко казано не може да я понася. Тук стигаме до разкриването на основният и най-важен показател в произведението, а именно точките за Отношение между персонажите. Те варират между 0 и 6 и колкото по-голяма е стойността, толкова по-привързани са един към друг двата героя и по-склонни да си помагат. Личното общо състояние и здраве на всеки от петимата се измерва с точките Кондиция (1-6). Паднат ли те до минимума, шансът за стигането до финал на този образ намаляват значително. Общото състояние на групата пък се определя чрез техния Коледен дух (0-6). Разбира се, имаме и характерните за Новата вълна кодови думи, които тук са наречени просто „кодове”. Най-грубо, „Сезон на тайни” може да се раздели на три части:

 

I част: научаваме постепенно по нещо за всеки от петимата и какви са отношенията помежду им. Разбираме, че са решили да прекарат Коледа заедно в планинска хижа в село Черноглово. Тук имаме няколко разговора с местните и странна гледка, на която се натъкват Иван и най-добрият му приятел Мишо. През първата вечер започва да се формира курса на поведение на всеки от тях спрямо останалите. Приобщаването на Стоев (новият на Лена) е на дневен ред, а откриването на странна немска книга е важно за разкриването на цялостния сюжет.

 

II част: на сутринта след първата безгрижна вечер започват да се случват странни неща. Всеки от тях намира сред въглени по един физически предмет, който олицетворява пазена до този момент тайна. С един такъв предмет е свързан и мини пъзелът, който трябва да наредим, за да разберем телефонен номер, който да наберем. Свежа игра вкарана в разказа, с която малко да разпуснем от тежките човешки взаимоотношения и паранормални неща, назряващи в тайнственото село. Време е да се появи още една механика: показателят Време. Може да изразходим 5 точки от него и да посетим евентуални локации, които се разкриват спрямо изборите и кодовете ни до момента. Тук информацията за странните събития случващи се всяка Коледа попълва празните места в сюжета, за които до момента само можехме да предполагаме.

 

III част: героите вече са наясно, че това, което се случва около тях не може да бъде обяснено от конвенционалната наука и се готвят да посрещнат втората си вечер в хижата. Нещата загрубяват и Лена е отвлечена от нещо. Четиримата тръгват на спасителна акция, потегляйки към и след неизвестното. Всеки един от тях ще се изправи срещу страховете си и неземни сили, целящи тяхното буквално и преносно поглъщане.

 

В края на играта няма стандартното оценяване, всеки сам може да прецени дали краят на историята му харесва или предпочита да я мине още веднъж, за да се постарае да отключи други епилози и постижения. При първото си изиграване успях да спася всички и да прочета четири сравнително хепиенд ориентирани завършека.

„Сезон на тайни” е преиграваема история, в която има какво да научите и направите и при следващи прочитания. Ако харесвате съвременни истории с хорър елементи, това е вашата книга-игра!

Линк, от който може да си закупите брой 17 на списание Агамор

      

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.