22 януари 2023

"Карибски вълни" от Недялко Петров (книга-игра)


Някъде през декември 2012 година е поставено началото на Списание за книги-игри. Първият му брой носи заглавието на единствено произведение вътре: „Карибски вълни”. Авторът му Недялко Петров е онагледил как се прави интересен разказ-игра в само 70 епизода. Най-голямата сила на това произведение с пиратски сюжет е именно интересната история. Влизаме в ролята на сър Джеймс Елиът – някогашен офицер в британския кралски флот. Когато слухът за връзката му с младата Кармен, дъщеря на капитан Колинс, стига до ушите на баща ѝ, Джеймс е принуден да напусне родината си, за да избегне бесилото. Така той се озовава в Новия свят, и по-точно в Порт Роял, където е решен на всичко уменията му отново да бъдат оценени, било то и от пирати. Последната му надежда се оказва слупа „Клеопатра”, на който се сприятелява с боцмана Том Мосли и изкусния фехтовач и някогашен член на екипажа на френски линеен кораб Гаскон.


Приключението ни превежда през няколко ключови ситуации като доказване пред Мосли и Гаскон, че Джеймс е достоен за кораба им, набег над индианско село под испанско владение, смяна на капитан и превземане на испанската каравела „Света Анна”. Трудността не е висока, но това не е недостатък, тъй като по този начин оставя чувство на удовлетворение у играча.


Основните механики са две: кодови думи, избор на умения и трупане на точки Слава. В началото трябва да се разпределят точки между трите способности Сила, Точност и Мореходство: на две от тях се полагат 2 точки, а на третото 1. Две от уменията (особено едното) се чувстват някак по-значими и носят повече точки Слава на играча.


„Карибски вълни” се минава сравнително бързо, но хубавото е, че има и втора част, която е двойно по-голяма по обем – а както и сами може да се досетите, представлява втори брой на Списание за книги-игри!

Линк за безплатно сваляне на "Карибски вълни" (след регистрация): ТУК
Линк към безплатна апликация в Google Play: ТУК

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.